Изворна вода „Балдаран“ се присъедини към националната инициатива „Пазител на традициите“ 2014

Изворната вода „Балдаран“, чиято последна рекламна кампания е с лицето на големия български тенисист Григор Димитров, се включи към инициативата на Асоциацията за развитие на изкуствата и занаятите 7 (А.Р.И.З.–7) „Пазител на традициите“ като партньор.

logo_etiket_jpg„Балдаран“ е ниско минерализирана вода, подходяща за ежедневна употреба, която извира от едноименния извор, разположен в екологично чист район в Родопите на надморска височина 1327 м. и се бутилира в Девин. Регионът, освен с колорита на населението си, е известен и с вековната си културна история и множеството запазени и до днес традиции. Изворът се намира в подножието на връх „Баташки снежник” (2082 м), в землището на с. Фотиново, на 15 км от град Девин. Още в далечното минало местността е известна с водните си ресурси. Позната е като „Балдарански чаркове”, където занаятчии са изграждали множество работилници за тепавици и мелници, задвижвани от вода. Това до голяма част предопределя и партньорството на компанията именно с А.Р.И.З. – 7 и  „Пазител на традициите“, чиито основен фокус са майсторите занаятчии и творците.

Още по-назад в историята, тази част на планината е обитавана от тракийското племе дии. В различни периоди те са попадали под властта на различни държави и империи. От Одриското царство, през древна Македония, Римската империя, Византия, Първото българско царство, Латинската империя, Никейската империя, Второто българско царство, феодалните владения на Алексий Слав, Османската империя, чак до днешна България, като всички те са допринесли малко или много за културното наследство на Девин. Оцеляването и запазването на селището през всички тези векове е благодарение на запазването и предаването на традициите от поколение на поколение. Ето защо те заемат специално място в историята на региона.

Компанията, бутилираща „Балдаран“ ще подпомогне официалната церемония по връчването на петите юбилейни годишни награди „Пазител на традициите“ 2014 като осигурят 1000 бутилки с минерална вода за гостите на събитието, което предстои на 14 ноември в аула „Максима“ на Университета по архитектура, строителство и геодезия, гр. София. Брандът споделя виждането на Асоциацията, че опазването на традициите и предаването им на децата ни зависи от всички нас и всеки може да помогне на каузата.

Самата церемония e с начален час 18.00 ч. Билети можете да откриете тук. Събитието е с безплатен вход, със задължителна резервация.

Posted in Блог, Пазител на Традициите 2014, Партньори.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *